Processi sostenibili per l’agroindustria
Missione specifica
Studio di processi e tecnologie sostenibili per il monitoraggio della qualità e della sicurezza dei prodotti dell’industria agroalimentare.
Principali linee di ricerca
- Qualità e sicurezza di prodotti agroalimentari attraverso il monitoraggio di indicatori.
- Monitoraggio di processi e di prodotti mediante tecniche non distruttive.
- Sintesi di molecole a valore aggiunto per l’industria agroalimentare.
- Foodomica: Qualità, autenticità, sicurezza di prodotti agroalimentari mediante lo studio olistico dei metaboliti caratterizzanti le matrici alimentari sia come prodotto finito che durante il processo produttivo.
- Nutri-metabolomica: Studio delle interazioni metaboliche alimento – uomo (animale) per la verifica di claims alimentari o per il miglioramento delle pratiche alimentari.
- Messa a punto e applicazione e di tools chemiometrici per l’automazione di processi di analisi dati spettroscopici inserita nel contesto del monitoraggio e controllo dei processi produttivi o di trasformazione alimentare.
Principali collaborazioni
- DET- Politecnico di Torino - Prof. Pasero;
- DAUIN- Politecnico di Torino - Prof. Rebaudengo;
- DISAT – Politecnico di Torino - Prof. Alberto Frache;
- DIMEAS - Politecnico di Torino - Prof. Massimo Sorli
- UniTO – Università di Torino: Prof. Bicchi (DSTF); Prof. Gullino (Agrinnova); Prof. Zeppa (DISAFA)
- Lavazza spa (Torino); Ferrero spa (Alba CN); La Gentile (Cortemilia CN)
- Prof. Søren B. Engelsen – Dept. Of Food Science, University of Copenhagen, Denmark
- Prof. Josè Amigo Rubio – Dept. Of Food Science, University of Copenhagen, Denmark
- Prof. Francesco Capozzi – Università di Bologna, Dipartimento di Scienze degli alimenti
- Prof. Marina Cocchi – Università di Modena-Reggio, Dipartimento di Scienze Chimiche e Geologiche
- Prof. Luisa Mannina – Università la Sapienza di Roma, Dipartimento di Chimica e tecnologia del farmaco
- Dr. Federico Marini – Università la Sapienza di Roma, Dipartimento di Chimica
- Dr. Flaminia Cesare Marincola – Università di Cagliari, Dipartimento di Scienze Chimiche
Progetti e pubblicazioni
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Selezione di pubblicazioni recenti
2019-
Determination of the geographical origin of green coffee beans using NIR spectroscopy and multivariate data analysis
articolo
Giraudo, A.; Grassi, S.; Savorani, F.; Gavoci, G.; Casiraghi, E.; Geobaldo, F.
FOOD CONTROL
ELSEVIER
Vol.99 pp.9 (pp.137-145) ISSN:0956-7135 DOI:10.1016/j.foodcont.2018.12.033
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Label-Free SERS Discrimination and In Situ Analysis of Life Cycle in Escherichia coli and Staphylococcus epidermidis
articolo
Paccotti, Niccolò; Boschetto, Francesco; Horiguchi, Satoshi; Marin, Elia; Chiadò, Alessandro; Novara, Chiara; Geobaldo, Francesco; Giorgis, Fabrizio; Pezzotti, Giuseppe
BIOSENSORS
MDPI
Vol.8 pp.16 ISSN:2079-6374 DOI:10.3390/bios8040131 -
Development of an automated method for the identification of defective hazelnuts based on RGB image analysis and colourgrams
articolo
Giraudo, Alessandro; Rosalba, Calvini; Giorgia, Orlandi; Ulrici, Alessandro; Geobaldo, Francesco; Savorani, Francesco
FOOD CONTROL
Elsevier
Vol.94 pp.8 (pp.233-240) ISSN:0956-7135 DOI:10.1016/j.foodcont.2018.07.018
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SERS-active metal-dielectric nanostructures integrated in microfluidic devices for label-free quantitative detection of miRNA
articolo
Novara, Chiara; Chiado', Alessandro; Paccotti, Niccolo'; Silvia, Catuogno; Carla Lucia Esposito, ; Gerolama, Condorelli; Vittorio De Franciscis, ; Geobaldo, Francesco; Rivolo, Paola; Giorgis, Fabrizio
FARADAY DISCUSSIONS
Royal Society of Chemistry
Vol.205 pp.19 (pp.271-289) ISSN:1364-5498 DOI:10.1039/C7FD00140A
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Role of ice structuring proteins on freezing–thawing cycles of pasta sauces
articolo
Calderara, Marianna; Deorsola, FABIO ALESSANDRO; Bensaid, Samir; Fino, Debora; Russo, Nunzio; Geobaldo, Francesco
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Springer India
Vol.53 pp.8 (pp.4216-4223) ISSN:0022-1155 DOI:10.1007/s13197-016-2409-3 -
Simultaneous determination by NIR spectroscopy of the roasting degree and Arabica/Robusta ratio in roasted and ground coffee
articolo
Bertone, Elisa; Venturello, Alberto; Giraudo, Alessandro; Pellegrino, G.; Geobaldo, Francesco
FOOD CONTROL
Elsevier
Vol.59 pp.7 (pp.683-689) ISSN:0956-7135 DOI:10.1016/j.foodcont.2015.06.055
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Formation and oxygen diffusion barrier properties of fish gelatin/natural sodium montmorillonite clay self-assembled multilayers onto the biopolyester surface
articolo
Enescu, Daniela; Frache, Alberto; Geobaldo, Francesco
RSC ADVANCES
Royal Society of Chemistry
Vol.5 pp.16 (pp.61465-61480) ISSN:2046-2069 DOI:10.1039/c5ra11283d -
Discrimination between washed Arabica, natural Arabica and Robusta coffees by using near infrared spectroscopy, electronic nose and electronic tongue analysis
articolo
Buratti, S.; Sinelli, N.; Bertone, Elisa; Venturello, Alberto; Casiraghi, E.; Geobaldo, Francesco
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
John Wiley & Sons, Ltd.
Vol.95 pp.9 (pp.2192-2200) ISSN:1097-0010 DOI:10.1002/jsfa.6933
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Prediction of the optimum harvest time of ‘Scarlet’ apples using DR-UV–Vis and NIR spectroscopy
proceeding
Bertone, Elisa; Venturello, Alberto; Leardi, R.; Geobaldo, Francesco
In: Proceedings of BIT's2nd Annual World Congress of Food Science & Technology-2013
BIT's2nd Annual World Congress of Food Science & Technology-2013 (Blossom Water Museum Hotel, Hangzhou, China) 23-25 settembre 2013
pp.1
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SERS active Ag nanoparticles in mesoporous silicon: detection of organic molecules and peptide–antibody assays
articolo
Virga, Alessandro; Rivolo, Paola; Descrovi, Emiliano; Chiolerio, Alessandro; Digregorio, Gabriella; Frascella, Francesca; Soster, M; Bussolino, F.; Marchiò, S.; Geobaldo, Francesco; Giorgis, Fabrizio
JOURNAL OF RAMAN SPECTROSCOPY
Wiley
Vol.43 pp.7 (pp.730-736) ISSN:0377-0486 DOI:10.1002/jrs.3086
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Determination of the geographical origin of green coffee beans using NIR spectroscopy and multivariate data analysis